Înțelegerea depresiei postpartum
Tocmai ați născut. V-ați așteptat să fiți încântată și fericită. În schimb, vă treziți că plângeți fără motiv. Este posibil să aveți probleme în a face față sarcinilor zilnice. Vă simțiți tristă, obosită și lipsită de speranță aproape tot timpul. Vă puteți chiar simți rușinată sau vinovată. Dar ceea prin ce treceți nu este vina dvs. și vă puteți simți mai bine. Discutați cu furnizorul dvs. de servicii medicale. Acesta vă poate ajuta.

Ce este depresia?
Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează modul în care gândiți și simțiți. Cel mai frecvent simptom este sentimentul de tristețe profundă. De asemenea, este posibil să vi se pară că nu puteți face față vieții. Alte simptome includ:
-
Creșterea sau pierderea semnificativă în greutate
-
Somn prea mult sau prea puțin
-
Senzație de oboseală permanentă
-
Senzație de agitație
-
Plâns mult
-
Poftă de mâncare prea mare sau prea mică
-
Îndepărtarea de prieteni și familie
-
Prezența durerilor de cap, a disconfortului și a altor dureri sau probleme cu stomacul care nu dispar
-
Sentimente de nervi sau furie
-
Teama de a face rău copilului
-
Păierderea interesului față de copil
-
Sentimente de inutilitate sau vină
-
Lipsa bucuriei în activitățile care erau anterior plăcute
-
Probleme în gândirea clară sau luarea deciziilor
-
Gânduri de moarte sau sinucidere
Depresia după nașterea copilului
Este posibil să plângeți și să fiți obosită imediat după naștere. Aceste sentimente sunt normale. Acestea se numesc uneori „baby blues”. Aceste tristeți dispar după 1 - 2 săptămâni. Dar depresia postpartum (adică după naștere) durează mult mai mult și este mai severă decât aceste „baby blues”. Vă poate face să vă simțiți trisă și lipsită de speranță. De asemenea, vă puteți teme că va fi vătămat copilul și vă faceți grijă că sunteți o mamă rea.
Și partenerul dvs. poate avea depresie postpartum. Aceasta poate apărea chiar și la un an după nașterea copilului. Simptomele sunt similare părintelui care a născut.
Ce generează depresia postpartum?
Nu se cunoaște cauza exactă a depresiei postpartum. Se consideră că modificările la nivelul chimiei sau structurii creierului joacă un rol important în depresie. Aceasta se poate datora modificărilor hormonale din timpul și de după naștere. De asemenea, este posibil să vă simțiți obosită din cauza îngrijirii copilului și adaptării la rolul de mamă. Toți acești factori vă pot face să vă simțiți deprimată. În anumite cazuri, și genele pot avea un anumit rol.
Depresia poate fi tratată
Există multe moduri de a trata depresia postpartum. Discuțiile cu furnizorul de servicii medicale reprezintă primul pas pentru a vă simți mai bine.
Când să contactați furnizorul de servicii medicale
Contactați furnizorul de servicii medicale dacă:
-
Plângeți fără un motiv clar
-
Aveți probleme cu somnul, mâncatul și luarea deciziilor
-
Vă întrebați dacă puteți gestiona îngrijirea copilului
-
Aveți sentimente intense de tristețe, anxietate sau disperare care vă împiedică să vă puteți desfășura sarcinile zilnice
© 2000-2025 The StayWell Company, LLC. All rights reserved. This information is not intended as a substitute for professional medical care. Always follow your healthcare professional's instructions.